Wat elke MKB’er wil weten, is wat ik nu doe over twee of drie jaar nog steeds een verdienmodel? Dat er veel gaat veranderen, staat vast. Er is door dit kabinet een flink budget uitgetrokken in de meerjarige begroting voor verduurzaming, energie transitie en klimaatverandering. Maar heb ik als ondernemer wel toegang tot deze middelen? Beperken de nieuwe richtlijnen mijn bedrijfsvoering en kan ik nu wel die ene investering doen? Om uit de discussie van klimaat drammers en onheil predikers te blijven, is een gezonde meer zakelijke benadering op inhoud gebaseerd de beste manier om hier een passend antwoord op te krijgen.
Los van het feit dat elke onderneming anders is en er dus geen eenduidig recept is voor verduurzaming, zal het in de meeste gevallen een combinatie zijn van verschillende maatregelen. Die samen een bepaald effect sorteren waarmee de continuïteit van een onderneming kan worden verzekerd. Maar wie kan mij als ondernemer wegwijs maken in het huidige doolhof van regelingen, subsidies en aftrekmogelijkheden die beschikbaar komen voor de specifieke situatie van mijn bedrijf?
Eerlijk gezegd vraagt dit om eerst eens goed stil staan bij wat je nu eigenlijk aan het doen bent, het hoe en waarom. Wanneer je weet waar je staat, is het ook makkelijker te bepalen waar je heen wil en via welke route. De bekende mantra’s van; de echte ondernemer herkent kansen, heeft durf en gaat door waar anderen stoppen of terug schrikken, blijven overeind. Echter beperkte tijd en focus zijn sleutelbegrippen bij deze exercitie. Je bent immers uit op resultaat en wil duidelijkheid om de juiste keuzes te kunnen maken als ondernemer. Wat is bijvoorbeeld mijn CO2 uitstoot nu, hoeveel moet ik terug en op welke termijn? Heel concreet: wat zijn de eisen vanuit de overheid, wat verwachten mijn opdrachtgevers van me en waar staat mijn bedrijf straks.
Laten we beginnen met ophouden te beweren dat verduurzaming alleen maar geld kost. Integendeel het gaat geld opleveren. Zonder dramatisch te doen, voor veel bedrijven zal eerst een overlevingsplan maken hard nodig zijn. Voor andere ondernemingen doen zich ongekende kansen voor en worden ze de winnaars van morgen. Daar waar de winstgevendheid terugloopt en de manier van werken drastisch om moet, is echt haast geboden. Deze herpositionering biedt ook de mogelijkheid voor nieuwe waardecreatie, naast rentabiliteit ook sociaal en maatschappelijk verantwoord.
Duurzame cijfers helpt, analyseert, geeft richting en maakt onderliggende factoren zichtbaar. Met deze data, investering- en subsidie mogelijkheden rekent zij de plannen door naar een financieel verantwoorde omvorming en creëert zo perspectief voor de onderneming. Uitgangspunt is en blijft het verdienmodel van de onderneming in kwestie, de basis voor een gezonde bedrijfsvoering.
Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.